Piotr Jabłoński

Često nas neupućeni pitaju, kakvi su to digitalni umjetnici, a nakon što im odgovorimo, slijedi uvijek isto: “Kaj crtaju na kompjuteru? Pa to nije prava umjetnost”. Prije smo se opravdavali, objašnjavali, a sada samo pokažemo digitalnu ilustraciju – poput ove Piotra Jabłońskog.

Kraken - Dishonored 2

Ilustrator i concept artist Piotr Jabłoński živi i djeluje u Bialystoku, gradu što leži na rijeci Białi kao središte Podlaskog vojvodstva.

Slikao je od kad zna za sebe, no kada sa sedamnaest godina kupuje svoj prvi grafički tablet rađa se njegov interes za digitalnom umjetnošću. Počeo je tragati za digitalnim umjetnicima i ostao zapanjen kakva čudesa čine. „Bio sam izvan sebe! Htio sam biti kao i oni. Stoga sam, kad god bih našao malo vremena, pokušao nešto naslikati i to postaviti na Internet. Nakon nekoliko godina dobio sam prvi, plaćeni posao, tako je sve počelo”, kaže o sebi.

Problem neposjedovanja originala rješava tako da svoja djela otiskuje na posebnom papiru, u ograničenoj nakladi, dodaje svoj potpis itd. Smatra kako ni grafike nisu unikati, pa opet se s pravom smatraju umjetnošću. “Pravi problem leži u tome kako ljudi shvaćaju digitalno slikarstvo, ili bolje rečeno digitalnu grafiku. Mnogi misle kako je lakše raditi kompjutorom negoli tradicionalnim tehnikama, da slikati kompjutorom može svatko. Dakako da to nije istina. Kompjutor i grafički tablet su alati, kao i svi drugi, baš kao olovka, pero, marker ili kist. Možete ih dobro koristiti ako ih znate koristiti, ako ste stekli vještinu, ako ste talentirani itd. Ako toga nemate onda ste mazalo, baš kao i u klasičnom slikarstvu.”

Idea Searching - private painting

Piotr sada sa 28 godina još ne može stvarati slobodno, ravno iz glave. Ruka mu odmah, automatski želi ispraviti svaku pogrešku, svaku nesavršenost. No i tome ima lijeka. Profesor grafičkih vježbi rekao mu je na studiju arhitekture neka pokuša koristiti lijevu ruku umjesto desne. Kada je to učinio mozak mu je davao signale da crta precizno, no ruka je išla svojim putem te stvarala neuredne i zbrkane oblike. To što je ruka proizvodila izgledalo je grozno, no s druge strane odisalo je slobodom, nesputanošću, osobnošću, ležernošću. “Tako sam stvorio nešto svježe i novo, nešto što nikad ne bih uspio da sam koristio svoju ‘prirodnu’ desnu ruku.” I to je prava savršenost jer ju je stvorila nesavršenost.

Piotr uvijek nastoji u ilustraciju pretočiti raspoloženje, ne voli ispričati cijelu priču. Draže mu je da gledatelj ispriča svoju. Tako prodire dublje u njegova duševna stanja. Dakako, pazi i na čisto likovne elemente kao što je izbor boja, osvjetljenje, kompozicija.

Maszynista Grot - Stefan Grabinski "Masters of the Weird Tale", Centipede Press

Željeli smo saznati više, pa smo stupili u kontakt s Piotrom Jabłońskim kako bi nam odgovorio na nekoliko pitanja.


Je li vaš rad potpuno, stopostotno digitalan?

Da, no opet kako se uzme. Konačni rezultat je 100 % digitalan, no ipak u prvim koracima kada tražim ideje, koristim papir, olovke i markere.

Gdje ste naučili slikati?

Ja sam samouk. Zanimljivo je da sam diplomirao arhitektutu i urbanizam na Politehnici u Bialystoku. To je očito nešto sasvim drugo od slikarstva, pa i onog digitalnog.

Vaše slike nalikuju slikama naslikanima klasičnim tehnikama. Činite li to namjerno?

I da i ne. Doista volim klasičnu umjetnost ili, bolje rečeno, slikanje na klasičan način. No nikad nisam težio za time da slikam kao stari majstori. Slikam ono što me inspirira, pa će biti da se u tom “onom” pokatkad nađe i koja slika majstora slikarstva.

Što Vas inspirira? 

Sve. Sve, ozbiljno sve. Slike, filmovi, fotografije, dizajn, moda, arhitektura, skulptura, ljudi, putovanja… Sve može biti inspiracija, sve me može inspirirati. Zvuči pomalo otrcano, no istina je uvijek otrcana.

Kojim se softverom služite? 

Ponajviše Photoshopom sa vlastitim paketom kistova. Za one koje zanima moj proces stvaranja, snimio sam video koji možete pogledati na Gumroadu te preuzeti moj paket kistova.

Hvala na intervjuu.
Još više na prilici da čitatelje našeg portala upoznamo s Vašim radom.  

Tomcat 11 - Tomcat series
ArtStation Behance Facebook Gumroad