O nama

Hrvatska udruga digitalnih umjetnika

zastupa umjetnike koji u svom stvaralaštvu, barem dijelom, koriste digitalnu tehnologiju.


Croatian association of Digital Artists

represents artists who, at least in small part, in their creative work, use digital technology.

hudu se sastoji od različitih profila umjetnika, koji daju svoj doprinos radu udruge, a okupljeni na zajedničkim projektima dižu produkciju na novu razinu, ukazujući na velike mogućnosti koje proizlaze iz sinergije digitalnih i klasičnih alata i medija. Udruga producira, planira i ostvaruje projekte, povezuje kreativce i naručitelje, te omogućuje stjecanje novih znanja i širenje vidika.


SEKCIJE

ILUSTRACIJA
Koristeći magične naredbe SAVE i UNDO današnji ilustratori nemaju straha od pogreške. U kombinaciji sa digitalnim kistovima ilustriranje na računalu postalo je lakše no ikad. Naravno i dalje je potreban talent, vježba i zanat.
ANIMACIJA
Klasična i stop animacija, web, 3D, sve ove tehnike, bar jednom u proizvodnom procesu, postanu jedinice i nule. Munjevitim napretkom tehnologije, danas je postalo moguće napraviti animirani film i mobilnim aparatom, što je prije desetak godina bilo nezamislivo.
DIZAJN
Danas je sve dizajn, od toaletnog papira do high tech smartphona i expresso-aparata. Dizajnirate li za tisak, radite li web-dizajn ili industrijski dizajn, sigurno koristite računalo.


KATEGORIJE

Foto
Koliko još fotografija je ostalo na filmu? Kad ste to zadnji puta čuli? Pa danas je problem pregledati sve snimljeno.

Video
Simboličnim pritiskom na gumb, premijerka Kosor, označila je u utorak 5.10.2010 u 12:35 sati prestanak emitiranja analognog signala i prelazak na digitalno emitiranje u Hrvatskoj.

Audio
Kad David Guetta stisne PLAY publika poludi. Naravno protiv ovakvih predrasuda se borimo.

Igre
U Hrvatskoj je od 1990. do 2006. objavljeno gotovo 30 velikih računalnih igara. Od toga ih je deset uspjelo u inozemstvu. Igranje video igrica jedan od najpopularnijih oblika zabave u svijetu.

Modeliranje
U doba 3D printera smatramo da modeliranje zaslužuje zasebnu kategoriju. 3D modeli potrebni su dizajnerima, ilustratorima i animatorima, a posebno u stvaranju video igara.

Programiranje
Bilo da je riječ o analizi medicinskih podataka, kreiranju sigurnosnih softvera ili posebnih filmskih efekata, programiranje je crvena nit koja se provlači kroz sve buduće profesije, stoji u pismu Europske unije svim ministrima obrazovanja.

Kreativno pisanje
Svaki animirani film, video igra ili igrani film počinju kao slova na ekranu. Prenijeti ideju u riječi je umjetnost za sebe i zaslužuje vlastitu kategoriju.

Sljedeća faza digitalne revolucije će donijeti istinsku fuziju tehnologije s kreativnim industrijama, kao što su mediji, moda, glazba, zabava, obrazovanje, književnost i umjetnost… Ova inovacija dolazi od ljudi koji su u stanju povezati ljepotu s inženjerstvom, ljudskost s tehnologijom i poeziju s procesorima. Interakcija između tehnologije i kreativne umjetnosti u konačnici će rezultirati sasvim novim oblicima izražavanja i medija. – Walter Isaacson

IZVRŠNI ODBOR
PREDSTAVNICI SEKCIJA

DOKUMENTACIJA

IBAN
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

IBAN: HR8124020061100878827

SWIFT: ESBCHR22

OIB
28618566289
Matični broj
04041801
Adresa
Sveti Duh 22
10000 Zagreb


STATUT

Na temelju članka 11. članka 13. i članka 18. Zakona o udrugama (“Narodne novine”, broj 74/14), te članka 5. Zakona o tehničkoj kulturi (“Narodne novine”, broj 76/93, 11/94 i 38/2009), Skupština Hrvatske udruge digitalnih umjetnika, održana 10. listopada 2015. godine u Zagrebu, donijela je

STATUT

HRVATSKE UDRUGE DIGITALNIH UMJETNIKA – HUDU

Odluka o upisu u registar udruga

ODLUKA O POKRETANJU POSTUPKA ZA UPIS U REGISTAR UDRUGA

Na sjednici Osnivačke skupštine Hrvatske udruge digitalnih umjetnika (u daljnjem textu: HUDU) sa sjedištem u Zagrebu, Sveti Duh 22, održanoj 15.3.2013. jednoglasno je donijeta odluka o pokretanju postupka za upis HUDU-a u registar udruga pri Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba.

Zagreb, 15.3.2013
Predsjednik HUDU-a: Filip Gašparović Melis

Ciljevi
Povezivanje, te stručno i profesionalno usavršavanje umjetnika, koji u svom stvaralaštvu koriste digitalnu tehnologiju. Razvijanje i stimuliranje hrvatske digitalne umjetnosti. Zaštita autorskih prava i slobode umjetničkog stvaranja.
Djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi
Organizacija tečajeva, seminara i radionica radi proširivanja znanja svojih članova, građanstva, poduzeća i ustanova na području digitalne umjetnosti i tehnologije. Organizacija javnih nastupa, izložbi i natjecanja digitalnih umjetnika, članova HUDU-a. Audiovizualna djelatnost. lzdavačka djelatnost. Kontaktiranje i poticanje suradnje s ostalim udrugama sličnog područja djelovanja u zemlji i inozemstvu. Prikupljanje i sistematiziranje podataka o umjetničkom djelovanju članova.Osnivanje, organiziranje i dodjeljivanje nagrada, kao poticaj digitalnom stvaralaštvu. Organizacija izrade animiranih, dokumentarnih i igranih filmova, web stranica, video igara i igara na ploči, radi poticanja suradnje i stvaranja uvjeta za stjecanje iskustva članova.