Neobična kupka gospodina Otmara

Redatelj Niko Radas
Trajanje 14’53”
Produkcija Klinika za psihijatriju Vrapče
Udruga za psihosocijalnu pomoć i rehabilitaciju Zagreb – UPPRZ
Postprodukcija Hrvatska udruga digitalnih umjetnika – HUDU

Hrvatska udruga digitalnih umjetnika s ponosom objavljuje kako je animirani film “Neobična kupka gospodina Otmara”, na kojem smo postprodukciju radili godinu dana, premijerno prikazan u bolničkoj galeriji Slava Raškaj 1. veljače 2019 godine, u sklopu Noći muzeja.

Sinopsis

Gospodin Otmar ne uklapa se u okvire koji su nametnuti društvu u kojem živi. Zbog toga biva izveden pred sud, koji ga šalje u psihijatrijsku ustanovu s ciljem da ga se vrati u društveno prihvatljive okvire. Propisana terapija nailazi na neočekivane otpore.

Više o filmu

Film je nastao u klinici za psihijatriju Vrapče i na njemu je sudjelovalo preko 70 bolesnika, koji su za vrijeme hospitalizacije sudjelovali u realizaciji, osmišljavajući priču, izrađujući scenografije, posuđujući glasove likovima, te snimajući animirane scene i popratnu glazbu. Osim bolesnika, u nastanku filma sudjelovali su i zaposlenici bolnice Vrapče; tehnička služba, radni terapeuti, stručni suradnici, socijalni pedagozi, socijalni radnici i specijalizanti psihijatrije, uz veliki doprinos Udruge za psihosocijalnu pomoć i rehabilitaciju Zagreb – UPPRZ.

Postprodukcija lutka filma ostvarena je u produkciji Hrvatske udruge digitalnih umjetnika – HUDU. Tijekom 2018 godine, Niko Radas, Filip Gašparović Melis i Donat Radas, radili su na kvaliteti vizualnog i zvučnog doživljaja filma, uz sufinanciranje Hrvatskog audiovizualnog centra.

OtmarFotkanjeVFX

Inspiracija

Priča je inspirirana pacijentom klinike Otmarom P. koji je početkom pedesetih godina 20. stoljeća pisao tekstove za bolnički časopis „Vrapčanska Koreja“. Kako su se ti tekstovi mogli objavljivati samo u listu duševnih bolesnika, Otmar je često na izravan način pisao o svojim viđenjima tadašnjeg društva i prisutnih društvenih devijacija.

Team

Redatelj

Režija, scenarij, montaža slike, animacija, scenografija, kamera.
Postprodukcija

Kompoziting, animacija specijalnih efekata, kolor korekcija, uređivanje boja, montaža slike.
Dizajn zvuka

Oblikovanje zvuka, montaža glazbe i zvuka.